piątek, 20 marca 2015

Ciastka z dziurką

Część kulinarną otwieramy !!   Dziś wyjawię wam sekretny przepis na takie ciastka które; po upieczeniu znikają prawie natychmiast. Zmodyfikowałam go nieco, żeby trochę zdrowiej  było ;)
Polecam mega, niezawodne, old fashioned ciastka z dziurką !!

                                                           
  • 220 g mąki pszennej ( ja daję pół na pół z żytnią, aha i uwaga! krupczatka się nie nadaje!! )
  • 170 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • Konfitura wiśniowa lub jakiś dżem ( używam Maminego, gęstego syropu z malin )
----------------------------------------------------------------


  • Piekarnik nagrzewamy na 190 C.
  • Masło ucieramy razem z cukrem i żółtkami ( ja robię to w robocie kuchennym ). Stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto można schłodzić trochę w lodówce, żeby łatwiej formowało się ciastka.
  • Po wyciągnięciu z lodówki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i przyplaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy między ciastkami. Potem palcem robimy po środku każdego placuszka dziurki. Wtryniamy do nich po ok. pół łyżeczki dżemu/ konfitury/ syropu.   
  • Pieczemy 8 minut na góra/ dół, potem 2 minuty na termoobiegu. Ciasteczka są bardzo kruche od razu po upieczeniu; trzeba je ostrożnie ściągać z blachy.




Jeśli wypróbujecie, dajcie znać ;)     Smacznego !!!!

2 komentarze :

  1. Uwielbiam ciastka z dziurką! Niestety nie mamy jeszcze piekarnika na wyposażeniu, ale na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! to super! :) Powodzenia w zdobywaniu piekarnika ;) ja piekę je tylko u Mamy,bo ma elektryczny; w gazowym mi nigdy nie wyszły. Zawsze zlewały się w jednolitą ciape.

      Usuń