Ja robię tak:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- ok. 6 łyżek cukru pudru ( właściwie wedle uznania )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
to zdjęcie z 2012, teraz ładniej mi wychodzi ;)
Masa pomarańczowa ( proporcja na dwie 28 cm blaszki okrągłe ):
- cztery duże pomarańcze
- kostka masła
- cukier puder wedle uznania ( zależy od słodkości pomarańczy )
- można dodać rumu lub limoncello
-----------------------------------
Dobrze szoruję i wyparzam owoce. Dwie pomarańcze kroję na pół, wyciskam z nich sok ( by uniknąć tego, że masa może wyjść za rzadka - wiadomo pomarańcze są mniej lub bardziej soczyste ), kroję i wrzucam do miksera. Kolejne dwie obieram ze skórki. Wrzucam do miksera i dodaję masło i cukier. Wszystko miksuję na gładką masę ( jeśli trzeba dolewam soku i alkoholu ). Wtryniam na spód i wkładam do lodówki żeby masa stężała. Warto zrobić go dzień wcześniej żeby przez noc przegryzł się w lodówce.
Ma wspaniały, orzeźwiający smak z lekką goryczką ! Nie jest też "chamsko" słodki ;)
Polecam go z całego serca !
Życzymy Wam ciepłych, rodzinnych ( bezwietrznych, bezśnieżnych, bezgradowych..itd..) Świąt Wielkanocnych !!!!! :)
Mam okazję próbować tego mazurka co roku i muszę przyznać że nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez niego. Z calego serca polecam, nie pożałujecie.
OdpowiedzUsuń