----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
Składniki
- Krewetki koktajlowe 250g
- 10 dużych pieczarek
- pół paczki mrożonej mieszanki warzyw chińskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół garści koperku
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- sok z 1/2 małej cytryny
- łyżka masła
- olej sezamowy
- paczka papieru ryżowego
- 50 g makaronu ryżowego wstążki
- łyżka sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
----------------------------------------------------------------------------
Na rozgrzane masło wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek - po zezłoceniu dodałem pokrojone na 1 cm kawałki krewetki; po ok. minucie posiekaną natkę, koperek, kumin, kurkumę, paprykę słodką, 1/2 łyżeczki soli i sok z cytryny. Po zredukowaniu sosu przesypałem krewetki do większej miski i na tą samą patelnie wlałem 2 łyżki oleju sezamowego. Po rozgrzaniu dodałem pokrojone w kosteczkę pieczarki, szczyptę soli i smażyłem do zmięknięcia.
Po usmażeniu połączyłem je z krewetkami, a na patelnie znowu dodałem oleju sezamowego tak aby zakrył dno ( trzeba go rozgrzać aż zacznie lekko dymić ) wtedy wrzuciłem wcześniej rozmrożone i odsączone warzywa chińskie ( UWAGA PRYSKA NA WSZYSTKIE STRONY ) smażyłem je ok. 3 minut.
W między czasie 50 g. makaronu ryżowego zalałem wrzącą wodą i zostawiłem do zmięknięcia. Wszystko to (krewetki, pieczarki warzywa i makaron ) zmieszałem razem w misce i dodałem: kozieradkę, pieprz syczuański i łyżkę sosu sojowego. Farsz ten zawinąłem w papier ryżowy moczony ok 10-15 sek w ciepłej wodzie ( instrukcja na opakowaniu ).
Sajgonki można gotować na parze przez ok 3 minuty lub obsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Podawać z Sosem Chili na który przepis poniżej.
----------------------------------------------------------------------------
No to za jednym zamachem jedziemy z sosem który nie jest wcale aż tak skomplikowany (najlepiej robić dzień wcześniej), porcja jest na słoiczek ok 200 ml.
----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
Składniki
- 2 papryczki chili z pestkami
- sok z 1 cytryny
- 5 cm kawałek imbiru
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta kuminu
- łyżeczka soli
- czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
----------------------------------------------------------------------------
Papryczki chili pokroiłem w drobniutką kostkę i dodałem do wyciśniętego soku z cytryny, tamże wrzuciłem posiekany b. drobno imbir. W między czasie zagotowałem w garnuszku wodę ze szczyptą soli, papryką i kuminem dodałem miód i cukier. Po ich rozpuszczeniu dolałem do tego sok z cytryny i wrzuciłem gwiazdkę anyżu. Gotowałem ok. 15 minut po czym dodałem rozpuszczoną w małej ilości wody skrobię ciągle mieszając. Powinno zyskać taką lekko żelową konsystencję. Gorące można wlać do słoiczka zakręcić i postawić do góry nogami, po kilku godzinach powinno się szczelnie zamknąć.
Sos oczywiście, nadaje się jako dodatek do różnych potraw :)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz