poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciacho z czerwonymi porzeczkami

Jedne z moich ukochanych owoców sezonowych ! Kocham czerwone porzeczki i uwielbiam piec z nimi ciacho :) Na kruchym spodzie, przykryte słodką, chmurą z bezy i kruszonką....Idealna harmonia pomiędzy kwaśnym i słodkim ;) Idealnie podane ze szklanką świeżego soku porzeczkowego :) Oczywiście przy krojeniu wycieka trochę z owoców ale taki jeno urok krwisty tegoż placka jest ;) Polecam rzecz jasna !!!!!


---------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------------------

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek - białka i żółtka osobno
  • ok. 600 g porzeczek
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mąkę, masło, 0,5 szklanki cukru ( ja daję ciut więcej ), proszek i żółtka łączymy w masie. Ma nam powstać kruszonka. 2,3 tej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej wcześniej tortownicy ( 28 cm ) i ugniatamy spód. Wrzucamy go do lodówy na 15 min. 
Następnie wyciągamy i wykładamy na niego uprzednio umyte i odogonkowane porzeczki.
 Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do nich cukier; pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Tak powstały obłok bezowy wtryniamy na owoce i posypujemy pozostałą kruszonką.
Ciasto pieczemy ok. 45 min w temperaturze 190 C.
Próbujcie, bo warto !! ;)


4 komentarze :

  1. Super przepis, Zielony Płocie. Najbardziej podoba mi się 'odogonkowywanie' porzeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za ciastami to ja nie szaleję... Z moich porzeczek planuję galaretkę zrobić (ciekawe czy dzisiaj w końcu się wyrobię). No i może sok się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka wymiata, to fakt :) My robimy na surowo. A jak zamykasz słoiki ? Ja próbowałam na spirytus i cholera wszystkie wypuczyło :(

      Usuń